vrijdag 8 juli 2011

Vrijdag 8 juli 2011

Day four on the chart : what’s on the menu? Misschien een halve rustdag inbouwen, ttz een easy walk through ” Central Park “, soul food grabbelen in ” Harlem ” en de gangsta’s bestoken in the ” Bronx ” ; sounds nice! But first a healthy breakfast on the tones of PJ Harvey and Thom Yorke : ” can you hear them, the helicopters, I’m in New York, no need for words now, we sit in silence “.

Central Park is de groene long van NYC. Maar naast het mooie natuurverschijnsel hebben er veel sportbijeenkomsten plaats such as lopers, fietsers, wandelaars, tennissers, baseballers, bootjes varen,… Prachtige oase binnenin een metropool. Voor het eerst in NY overviel de stilte ons in al zijn natuurlijkheid. John Lennon met zijn Yoko Ono wonend nabij het park, beschreef de groene long met zijn hit “strawberry fields“.

Central Park

Florence and the Machine, “between two lungs”

Deze plaats is ideaal om een bezinningsmomentje in te bouwen en dat doen mijn reispartner en ik dan ook : gesprek van man tot man over vrouw tot vrouw…!

Mijn maag begint te grommen en hunker naar Soul Food; subway richting Harlem! Uit de subway komende, stap ik in een andere wereld binnen, een wereld vol Afro-Americans, slecht wegdek, grauwe buurten en gebouwen en niet opkijkende nikkers (behalve als we gedraaid zijn met de ruggen naar hen toe heb ik de indruk dat ze dan ons wel in de gaten houden). We lopen paar blokjes om; komen de famous ” Apollo Theatre ” tegen waar menig bekende muziekgroep heeft opgetreden; tijdje geleden “the arctic monkeys” hebben hier een concert gegeven; hun nieuwe single “don’t sit down cause I moved your chair” zal ook hier aangeslagen hebben.

the real soul food

Op zoek naar het bekende resto “Sylvia’s” waar ze al jaar en dag de bekende Soul Food voorschotelen. Eventjes zoeken en vragen; Mijn reisgenoot merkt op dat zelfs in deze wijk men heel gedienstig is om u de weg te wijzen, er is alleen één groot probleem ze kennen zelf de weg niet. Hier schakelt men de GPS functie aan zonder deze te oriënteren. soms is terugvallen op de ouderwetse map toch voordelig. Het restaurant is gelegen op Lennox Av. Binnenstappend spreekt een grote neger ons aan en mogen gaan zitten aan de toog waar er door de open keuken een gezellige drukte heerst. Hij vraagt waar we vandaan komen, want vallen toch beetje op, two white brothers in the black community! Zeggen Belgie en die man spreekt prompt Nederlands; heeft 5 jaar in Amsterdan gewoond, afkomstig van Sint-Maarten.

Krijgen de menukaart voorgeschoteld en vragen naar de specials. Ik kies “grilled herbal chicks breast, collard beans, orka & tomato jumbo! Heel vers en lekker! Daarbij werd er een soort broodcake op basis van maïs (cornbread) geserveerd met een heel aangename licht zoete aangename smaak die bleef nazinderen, zodanig zelfs dat we voor onderweg nog een stuk vroegen wat de Amsterdamboy ons onmiddellijk met veel plezier meegaf; smullen maar!

Miss Savers

Een oudere dame komt ons vervoegen aan de toog en we beginnen een gesprek. Ze heet Dorothy Savers, woont in de Bronx en eenmaal per week komt ze alhier eten want gaat naar Harlem om haar Afro kapsel bij te werken. Heel mooie dame en nice talkings. Nemen afscheid van haar with big kiss en vragen aan onze Amsterdamse vriend hoe we best naar de Bronx gaan. Hij stelt ons voor om met de subway te gaan up to The Bronx.

Een speciaal gegeven dat zich daar afspeelde : de TV stond aan en rara wat toonden ze : le Tour de France! Ongelofelijk toch in Harlem… Geen kat die zich daaraan interesseert; zelfs ik niet!

Stromae – “alors on dance” klonk precies op de achtergrond, we wish!

Om de Bronx te verkennen, dacht ik eerst aan een taxi, maar de ober raadde ons dat af omdat het een beetje te veel ging kosten. Nemen de metro en leggen de ganse lijn 6 af tot en met Pelham Bay Park; stappen over, nemen een paar foto’s en keren terug. Voor mij een unieke ervaring, want veel gezien tijdens films, veel negatieve zaken over gehoord. De sjieke buurten worden met een knip geruild voor de grijze achterbuurten waar de “wet van de sterkste” geldt en waar iedereen beetje op zijn eigen is aangewezen. De spanning steeg een beetje wegens de vooroordelen, maar voelden ons vrij goed op ons gemak. Dezelfde ervaring als in Harlem niemand keek naar ons…

Jay-Z die in de straten van the Bronx zijn eerste dikke hit uitbracht en opnam – “ Hard knock Life

Adrian Lux – “teenage crime”

Terug de Westerse wereld binnenkomend, wil mijn reispartner dringend een ander shirt aantrekken, want rode vlekjes gesmost tijdens het smullen van de orka & tomato jumbo.

Erna trekken we naar Fifth Av om een paar shops te spotten, zoals Abercrombie & Fitch, Hollister, Nike Town, Gap,… Op een bepaald moment begint het zoals voorspeld te regenen maar ons niet gelaten; wij kunnen tegen spatjes regen. Het zwak momentje dient zich aan, een hongerklopje komt op en gaan naar ons hotel.

Waar gaan we vanavond eten of beter welke keuken leren we vanavond kennen? Ik stel voor om eens de Mexicaanse toer op te gaan. Een Belg, Yves Jadot, opende naast zijn andere 3 restaurant (Petite Abeille, Jones Wood Foundry, The Raines Law Room) een Mexicaanse keet genaamd Vamos.

We beslissen om met de taxi te gaan wegens de regenval want ons schoon hemdje kan toch moeilijk nat worden, want hebben geen jasje bij. Mijn reispartner heeft wel een K-Way mee, maar dit is nu wel not done in de city (of misschien juist wel en een trendsetter spelen).We steken ons handje uit en een yellow cab stopt. We stappen in vragen ons te droppen “on the first Av., restaurant Vamos”. De cabdriver mompelde dat hij wil weten op welke corner de restaurant zich bevindt, ttz. kruising tussen een avenue en een street. Maar goed ja, dat moesten we hem schuldig blijven, maar gokten ergens tussen 20 en 13 street.

I’m driving around, I’m sitting in a taxicab, I’m a passenger…don’t you think twice” – the bony king of nowhere.

apero @ Vamos

De inventieve cabdriver reeds er ons toch naar toe en konden uitstappen aan de ingang van het Mexicaans restaurant Vamos, uitgebaat door onze landgenoot. Typische gringo-stijl met grote ronde bar, open keuken, dichte lange tafels, veel volk en een lawaaimix van getetter en muziek. Een tafel voor twee is nog niet beschikbaar en intussentijd nemen we een aperitiefje aan de bar. Mijn reispartner gaat resoluut voor een cocktail, caiperinha met cassissmaakje, en ik voor een glaasje prosecco. We nemen al eens een kijkje op de menukaart en beslissen beiden om zalm te eten : Salmon Citrico (pan-seared crispy salmon in a lemon & lime butter sauce served wit green rise and toasted vegetables) .

Ons tafeltje is klaar en mogen plaats nemen aan straatkant met open ruiten. Aangenaam gevoel door mix van avondwarmte en zuurstofrijke lucht door de lichte regenval. Een mooi gringo meisje komt onze bestelling opnemen en wachten geduldig af op ons vet visje.

@ Vamos

Het diner is uitermate lekker en smaakt ons enorm. We leggen contact met het gringo meisje en zeggen haar dat we dezelfde nationaliteit hebben als haar baas. we vragen haar eveneens of er geen mogelijkheid is om onze landgenoot te spreken. “Hij was hier enkele minuten voordien, ik zal zien of ik hem alsnog kan vinden”. Spreken nog beetje verder over bars en uitgaan, maar onze landgenoot krijgen we niet meer te zien. We betalen en nemen kijkje aan het restaurant hiernaast, “Petite Abeille”, eveneens een eethuis van de Belg eigenaar. De kaart staat vol Belgische klassiekers zoals wortelsoep, mossels, wafels en dame blanche.

Beslissen om naar ons nestje te gaan en nemen de metro. Een lange dag met uiteenlopende buurten, rassen en voeding sluiten we af met een amusante babbel, wat macbook’en en paar site bekijken!

“Black Video” – SX

Buona notte ragazzi.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s